maanantai 23. kesäkuuta 2014

Seikkailukauden aloitus - Kärkkäinen Challenge 12h

Karhut heräilee pesistään jo Maaliskuussa, mutta tämän seikkailijan blogi vasta kun kisakausi on päässyt vauhtiin.. On ollut ”mielenkiintoinen” valmistautuminen tälle kaudelle, ei ole tullut treenitunteja niin kuin suunnittelin ja kaiken lisäksi lumeton talvi piti sukset melkein koskemattomina. Viime vuoden 1000km hiihtokilometriä vaihtui vaivaiseen 400km:iin, joista yli puolet tuli hiihtoloman ja pääsiäisen aikana Levillä, siis yhteensä 10 päivässä. Talvea varjosti pitkän sitkeä flunssa, ja treenikalenterin toteumaa kun katsoo niin aika paljon tyhjää on näkyvissä. Helmikuun kokonaistreenimäärä jäi alle 10h joten aika paljon jäi kirittävää alkukesään mennessä. Toivottavasti muilla on sujunut talvikausi paremmin ja sairastelut on kaikilla nyt takana.

PowerAdventureTeam lähtee kuitenkin kauteen innolla ja tarmolla ja se mikä puuttuu kuntopohjasta hoidetaan sitten joukkuehengellä. Kisakalenterissa ovat ainakin seuraavat kisat:
 • MuddyX 10.5. (Jarkko)
 • Kärkkäinen Challenge 29.5.2014 (Jarkko, Ari, Jukka)
 • Jukola 13.-14.6. (jäsenet siellä eri joukkueissa)
 • Geopark Challenge 24h 28.-29.6. (Jarkko, Harza, Janne)
 • Tahko MTB 28.6. (Ari ja Jukka)
 • Joroinen puolitriathlon 19.7. (Harza)
 • Aavasaksan Jotos 26.-27.7. (TBD)
 • Syöte MBT 2.8. (TBD)
 • Poppia Maaseutuseikkailu 10h Kiuruvedellä 30.8. (TBD)
 • Retki-Rogaining Hailuodossa 9.-10.8. (TBD)
 • Extreme Lost in Kajaani 12.-13.9. (TD)

PowerAdventure Team sai aimo annoksen nopeutta, polkuvoimaa ja suunnistustaitoa lisää viime kaudella Arin ja Jannen myötä, mutta myös tälle kaudelle sitä herkkua tulee lisää kun Oikarisen Jukka liittyy porukkaan. Jukan osaaminen kartan kanssa on ollut ja on vieläkin vertaansa vailla, ja siihen kun lisätään intohimo maastopyöräilyyn niin hyvästä kaverista on kyse. Alustavia kisakokoonpanoja mietittiin ja Kärkkäinen Challengeen lähdettiin minun, Arin ja Jukan kanssa. Geoparkin aikana Jukka ja Ari on polkemassa TahkoMTB:llä 60/120km ja minä, Harza sekä Janne sitten seikkaillaan Oulun ja Rokuan maastoissa. Harzan päätavoite oli tänäkin vuonna Nastolan triathlonin täysmatka, mutta henk koht menojen takia muuttui sitten Joroisten puolitriathloniksi ja sitä kautta sitten Harri pääsee osallistumaan Geopark Challengeen. MuddyX, Jukola ja muiden tapahtuminen kokoonpano selvinnee kesän aikana ja seikkailuissa meitä nähdään todennäköisesti ainakin Aavasaksan Jotoksella sekä Lost in Kajaanissa, mutta ehkä myös muualla kuten Kiuruveden Poppia-maaseutuseikkailuissa.


KärkkäinenChallenge 29.5.2014, PowerAdventureTeam sponsored by Micropolis Ii 

Kuva by Kok Keong Chan
Seikkailemaan on pakko lähteä; tavoitteena voittaa itsensä. Kärkkäinen Challenge avasi kisakauden hienosti ja mukaan pääsimme hyvällä joukkueella Minä, Jukka ja Ari. Minulla oli ennakkoon kylmä rinki takamuksessa kun tiesi miten kovaa Ari ja Jukka pääsevät pyörällä. Minun oloa ja mieltä ei rauhoittanut se fakta että polvi kipeytyi Toukokuun MuddyX:ssä tulehtumisen partaalle ja näin maastopyöräily jäi todella vähälle ennen itse kisaa. Ehdittiin vetää yksi rullaluistelu treeni porukalla ja vauhti vaikutti silloin todella hyvältä. Pelonsekaisin fiiliksin siis Helatorstaita viettämään Iin maisemiin. 
Kuva by Maailmasta Oy
Kisaa spekuloitiin somen kautta jonkin verran ja seitsemästä osuudesta kuusi arvattiin suurin piirtein oikein;) Reittisuunnittelussa ei juurikaan ollut vaihtoehtoja ja näin ollen aikaa se ei vienyt hirveästi aikaa. Kamat valmiiksi ja lähtöviivalle odottelemaan prologia.

Kuva by Kari Saastamoinen

Prologi 
Vauhdikas pätkä Illinsaaren maastossa sai sykkeet nousemaan ja sieltä haettiin tuntumaa muiden joukkueiden kisavauhtiin. Jukka nakutti rastit toisensa jälkeen ja minä Arin kanssa koitettiin pysyä perässä. Vaihtoon saavuttiin ennakkosuosikin, Free Adventuren, kanssa rinta rinnan.

Kuva by Kok Keong Chan
Kuva by Kok Keong Chan
Rullaluisteluun starttasi ripeän vaihdon ansiosta FreeAdventure ensimmäisenä, me toisena ja näin matka kohti Virpiniemeä sai alkunsa. Ensimmäinen quest oli Kärkkäisen parkkipaikalla, jossa parkkiruutujen väärin arvaaminen olisi ollut nopein tie eteenpäin. No arvattiin nopeammin kuin FreeAdventure ja pääsimme pienessä keulassa kohti Virppaa. Virpiniemessä menimme parkkipaikan kautta tehtävärastille, joka osoittautui hieman hitaammaksi reitiksi mitä suorin tie metsän kautta.

Kuvat by Kok Keong Chan
Toinen Quest oli hyppytornin kierto tukirakenteita pitkin noin 30m korkeudessa, mikä oli erittäin hieno kokemus. Pääsimme tehtävään ekana joten jonottamista ei tullut meille. FreeAdventure ajoi meidät silti kiinni ja pääsi paluumatkalle paremmalla reitin valinnallaan noin minuutin kaulan turvin. Yhden maakosketuksen siivittämänä saavutimme kuitenkin FreeAdventuren. Heillä oli haasteita välineiden kanssa ja tämän vahvisti Kärkkäisellä kisan jälkeen ostoksillä nähty Säilyn Tuomas ;) seuraavassa kisassa hänellä jalassaan on 100mm Filan luistimet ;) Palkintorahat meni siis hyvää tarkoitukseen ja ehkä siivittää jatkossa FreeAdventurea vieläkin parempiin suorituksiin. Ai niin, vaihtopaikalle saavuimme noin 3 minuutin etumatkalla.


Kuva by Kari Saastamoinen
Tämän jälkeen pääsimme johdossa uimapatjailemaan ja se oli erittäin aurinkoinen kokemus. Vesi ei ollut kylmää (läheskään niin kylmää kuin Juhannuksena) ja suurin piirtein kuivina pääsimme vesistöjen ylitykset läpi, paitsi Ari. Ari uiskenteli ohuella ja puoli tyhjällä patjallaan aluksi, mutta puhalteli sitten matkan jatkuessa patjaan aina lisää ilmaa ja loppu matkasta Arikin pääsi kuivin nahoin vaihtopaikalle. Kärkipaikka säilyi frisbeen heitostakin huolimatta; ykkösellä kiekko sisään; Jukka ja Ari eivät edes ehtineet vaihtaa kamppeita kun tehtävä oli jo suoritettu.Kuten edelliselläkin kerralla, vaihtopaikalla FreeAdventure imi etumatkan kiinni ripeällä vaihdolla ja pääsimme jolkuttelemaan "asfalttipätkää" heidän beesissään. Noin 4.30-4.40min/km vauhdilla juostiin noin 6-7km peräkanaa, kunnes meidän vauhti tippui lähemmäs 5min/km. Syytä hiipumiselle en tiedä, juostiin vain hiljempaa.

Kuvat by Kari Saastamoinen
Pyöräilyosuudelle lähtiessä eroa Free Adventureen oli 7-8 minuuttia ja meidän perässä Paksumahat olivat vahvistaneet asemiaan vahvan juoksuosuuden aikana. Monessa Kärkkäinen Challenge-blogissa olen ollut huomaavani negatiivis-sävytteistä(?) kommenttia tästä ekasta 33 kilometrin osuudesta ns siirtymätaipaleesta, mutta minun mielestäni nämä "päätä hajottavat" pyörällä tunkkaamiset ovat kisan suolaa (ainakin jälkeenpäin). Myöskin ne ovat niitä kulminaatiopisteitä; uskalletaanko mennä sinne mukavuusalueen ulkopuolelle vai aletaanko retkeilemään. Meidän tapauksessa en ainakaan minä retkeillyt! Jukka ja Ari tunkkasi menemään ja välillä hypättiin kilpapyöräilijän beesiin 36km/h vauhtiin... En tiedä oli pojat lähellä mukavuusaluettaan(?) kovan pyöräilykuntonsa takia, mutta minä; huh huh; pohkeet kramppaa, suolaa, reisi kramppaa, helpottaa, minä beesaan ihan koko pätkän ja useasti käy mielessä että eikö tämä koskaan lopu... Tuo pätkä vedettiin reilua minuuttia kovempaa kuin FreeAdventure, joten se lämmittää mieltä. Palkinto kuitenkin odottaa vaihtopaikalla, kun päästään suunnistamaan ja jaloittelemaan Oulurastien A-radalle "pienellä" suon ylityksellä höystettynä. Jukka hoitaa rastit ja sukeltelee rastilta rastille suorinta tietä. On se mahtavaa seurata miten ammattilainen suunnistaa ;)

Vaikka hyvällä askeleella oltiinkin liikkeellä, silti FreeAdventure pääsee hieman taas lisää karkuun?!? myös Paksumahat lähestyy.. Vähän ennen vaihtopaikkaa, suolla, katsellaan horisonttiin ja ihmetellään että ketkä tuolla suolla oikein juoksee; Passionin tytöthän ne siellä, Marjo, Sanna ja Niina. Vaihtopaikalla tytöt katoaa näkyvistä nopean vaihtonsa turvin kun jälleen kerran me tankataan, naatiskellaan ja heitetään läppää Mr Grekelän kanssa. Sitten jatketaan matkaa ja jalka polkee huomattavasti paremmin kuin tullessa ja napsitaan rasteja miten ehditään. Rastille 18 mennessä jätettiin pyörät tien päähän ja todettiin että tässä nähdään sekä FreeAdventure ja Paksumahat. Menomatkalla Hannun johdolla FreeAdventure tulee vastaan ja arvioidaan että ovat noin 15-18min päässä ja tulomatkalla pyörille Paksumahat ovat jo noin 6-8min päässä meistä. Laskeskelen mielessäni ettei tuota aikaa oteta ajamalla kiinni, mutta jos pummataan niin eihän tuo ole aika eikä mikään. Taustalla Paksumahat epäonnekseen hieman pummailee ja ero kasvaa yli 15 minuuttiin.. Jää siis maalisuora taistelu näkemättä.

Kuva Sami Pietikäinen
Rastille 20 mennessä Jukka omasta mielestään hieman hapuilee oikeaa reittiä, mutta kun GPS-reittiseurantaa  katsoo niin eipä rastille ole tainnut suoraa reittiä edes mennä. Jokatapauksessa vauhdikkaasti ajetaan loppumatka ja maaliin otetaan "pikkuinen" 10kilometrin spurtti. Keskinopeus välillä 1:45min/km luokkaa, kun Ari luukuttaa menemään keulassa ja minun reidet huutaa lepoa; ei auta, perässä on pysyttävä.. Ja pysytäänhän siellä. Jotekuten. Maalissa ilme on juuri sellainen joka kuvastaa juuri sitä tunnetta mikä minulla on maaliin tullessa.

Kuva Sami Pietikäinen
Hoppee ei oo häppee! Jo kolmatta kertaa joudutaan tyytymään toiseen sijaan peräkanaa; Aavasaksan Jotoksella sekä Lost InKajaanissa  jäimme myös toiseksi Free Adventuren jälkeen. Toki hyville, huippuluokan miehille on aina ilo hävitä!


Ja sitten kohti Geopark Challengen 24h kisaa; kokoonpanossa Minä, Tuomaalan Janne ja Määtän Harri; Voit seurata kisaa www.gpsseuranta.net sivuilla ja joukkueen virallinen sponsori on Mitta Oy

1 kommentti:

 1. Tämmöinen lisäkisa voisi olla vielä kalenteriin hyvä napata: http://www.hotellimesikammen.fi/index.php/mesikaemmen-challenge Kevyt nykäisy Rokuan jälkeen!

  VastaaPoista