sunnuntai 19. elokuuta 2012

Nuuskakairan Jotos 2012 Aavasaksalla

Miten tänne päädyttiin?

Noin 2 viikkoa Rokuan jälkeen alkoi mielessä kaihertaa paluu seikkailun pariin, varsinkin kun Ossi oli menossa 12h seikkailukisaan "Lactic Acid" porukkansa kanssa. Jarkko jopa laittoi Harzalle kyselyä kisailemaan lähtemisestä viikkoa ennen kisapäivää, Harzan siinä vaiheessa vielä miettiessä asiaa. Samaan aikaan Ossilta tuli viesti, että oman tiimin pojat etelästä joutuvat perumaan keikan ja joukkueeseen tarvittaisiin täydennystä. Noin 24h harkinnan jälkeen PowerAdventureTeam oli jälleen kasassa ja tähtäimessä vähintäänkin yhtä kovan luokan suoritus kuin Rokualla. Oikeastaan ilmassa oli havaittavissa pientä revanssin hakua.

Ensimmäinen kisapäivä

Kartat jaetiin klo 15:00 ja sen jälkeen Jarkko ja Ossi miettivät, että otetaanko keikkaan "suffelia" vai majoitutaanko teltassa kuten alustavasti oli suunniteltu. Jarkko oli ollut koko ajan vahvasti sitä mieltä, että seikkaillaan koko rahan edestä, mutta Marjo-vaimon painostuksesta päädyimme sittenkin ottamaan 4-hengen huoneen.
Myöhemmin siitä sitten lisää oliko päätös hyvä vai erittäin hyvä...

Reittisuunnitelman ja kamojen välppäyksen saimme tehtyä hyvin etukäteen. Reittisuunnitelmasta tulimme siihen tulokseen, että rastien 4-6 reittivalinnat tulevat olemaan ratkaisevassa osassa kisassa menestymisen suhteen. Kisaan oli lähdössä kovan luokan meniöitä kuten Välimallin Jätkät (Rokua Geopark 2. sija) ja Ounasvaaran urlun pojat yhdellä vaihtomiehellä (Rokua Geopark 6. sija), joten tiukka kisa oli tiedossa.Kilpailu alkoi tyypilliseen tapaansa prologilla klo 18, johon järjestäjä antoi ylimääräisen kartan. Kartassa oli 6 rastipistettä, joista löytyisi kartan palasia. Yhdistämällä nämä palaset pääreitin 1. rastin sijainti selviäisi. Ossi säntäsi ensin hakemaan rastin numero 1 ja pääsi tuttuun ja turvalliseen seikkailijan olotilaan, eli märkään. Sen jälkeen Jarkko ja Ossi juoksivat kohti vaaran huippua, Harrin hakiessa rastia numero 2. Tässä vaiheessa Jarkko hoksasi repiä kartan kolmeen osaan ja sen perusteella sitten jakaannuimme kolmeen ja haimme loput rastit.

Prologi päättyi juoksukamppeiden vaihtamisella pyöräilyvehkeisiin. Matka jatkui maastopyöräillen kohti ensimmäistä varsinaista rastia. Matkaa taitettiin yhdessä Välimallin Jätkien kanssa ja matka taittuikin mahtavasti alamäkiajolla, laskunopeuden ollessa vaiheittain jopa 30km/h. Osa porukasta päätti mennä 1. rastilta vaaran yli ja me Välimallin Jätkien kanssa kierrettiin vaara pohjoisen kautta. Pääsimme hyvään vauhtiin, mutta ennen 2. rastia Jarkko ilmoittaa takarenkaan olevan rikki. Jokainen meistä tuntui tietävän miten vauhdikas "pitstop" hoidetaan. Yhteistyö toimii. Menee noin 4 minuuttia ja ollaan taas baanalla. Kiireessä ja innossa sitten ajetaan ohi suorimman reitin 2. rastille ja joudutaan kiertämään hieman.Matka jatkui kohti voimalaitosta, jossa päästiin hyppäämään ensimmäisellä Quest:llä aika korkealta. Tässä vaiheessa matkaa takana juhlalliset 13 km. Kärkeen oli polkenut Vapaa.info 8 minuutin kaulalla meikäläläisiin.

Ques 1t: Jarkon ilmalento

Questin jälkeen poljettiin tietä pitkin rastille 4, jonka jälkeen reitinvalinnat alkoivat kasvattaa eroja. Me valitsimme rastille 5 reitiksemme mielestämme nopeimman siirtymisen ja ajatuksena oli oikaista Etusen Rovavaaran itäpuolelta vaaran eteläkärkeen missä rasti oli. Tämä valinta osoittautui noin reilun 10 min pummiksi; polku olikin aivan umpeen kasvanutta, pelkkää hakejätettä ja risukkoa. Eteneminen ei tuntunut järkevältä pyörää kantaen (mutta näin jälkiviisaana voi todeta, että kantoivat muutkin pyöriään matkalla kohti rastia - toki toista reittiä). Rastille 5 tehtiinkin sitten lopulta oikein aimokierros Ainiovaaran kautta. Rastilla ero kärkeen oli kasvanut 17minuuttiin. Tästä sisuuntuneena päätimme noudattaa omaa linjaa, eli mennään kovaa ja pitemmän kautta. Rastille 6 poljimme tietä pitkin. Tämäkään ei ollut meidän kannalta hyvä ratkaisu, sillä ero kärkeen rastilla 7 oli kasvanut jo 28 minuuttiin.

Matka jatkui kohti Coasteeringiä ja tälle questille pääsimme hyvävoimaisina. Muutamat rastit haimme saarista iloisin mielin, "me like it a lot" oli porukan fiilis tällä uintia, juoksua ja suunnistusta sisältävällä osuudella.Tarpomisen ja uimisen jälkeen kuivat kamat päälle ja hyppäys toiseen jäljellä olevaan Discover-kanoottiin. Näköetäisyydellä oli Eltel:n pojat, jotka lopulta ohitimme melonnan puolessa välissä. Melonta kaikkineen meni erittäin mukavasti. Jarkko ja Harrin pitivät yllä vauhtia Ossin kipparoidessa kanoottia. Jalkojen kramppailut olivat tuttu juttu kaikille. Ne hieman hidastivat matkan tekoa. Melonnan jälkeen Välimallin Jätkät sekä Laita Yrityksesi Nimi Tähän - joukkueet olivat karanneet yli puolen tunnin päähän, mutta melonnassa saimme Vapaa.Info:n poikia kiinni 25 minuuttia; olimme siis kolmannesta sijasta vain 4-5 minuutin päässä melonnan päättyessä Tengeliöjoen varteen.Ensimmäisen kisapäivän lopuksi otimme loppuverryttelyksi pikaisen pyöräretken kohti Aavasaksan huippua ja kohti ansaittua lepohetkeä. Tässä kohtaa voi nyt hieman spekuloida majoitusvalintaa: ottaako a) märissä vaatteissa, otsalampun valossa kylmää pitsaa syöden telttamajoituksessa vaiko b) pyyhe päällä suihkun raikkaana uunilämmintä pitsaa syöden 4-hengen huoneessa? Ei varmaan jatkossa tarvitse miettiä ottaako "suffelia" silloin kun se on seikkailu-urheilussa mahdollista. Ei tarvitse kommentoida, vaikka Marjo varmasti hymyilikin tyytyväisenä itsekseen. ;)

Toinen kisapäivä

Lauantaiaamuna startti oli klo 7, takana noin 5-6 tuntia unta vatsan olessa täynnä pitsaa ja muuta ravitsevaa kestävyysurheilijan energiaa. Matka alkoi jälleen vauhdikkaalla alamäkiajolla kohti ensimmistä rastia, jonka jälkeen painoimme Tornionjoen yli Ruotsin puolelle. Tätä ennen haettiin epämääräisempää "rajapyykki" -rastia sillan alta. Tämän jälkeen nousimme Matarengin kylän taakse Särkivaaraan hakien pienen kukkulan päältä rastin nro 18, jonka jälkeen kurvailtiin kohti jäähallin rastia numero 19. Täällä jalkauduimme Isovaaraan kohti päivän ensimmäistä trekkausosuutta. Porukka oli vielä tässä vaiheessa suht hyvin kasassa, mitä nyt Vapaa.info yritti ja saikin kaulaa heti suunnituksen alussa.

Rastilla 20 oli ylimääräinen tehtävä. Viitoitettu reitti kulki punkkeriin ja punkkerin sisällä oli kuva, joka piti painaa hyvin mieleen. Me painoimme sen laastarin takapuolelle ja jatkoimme Laita Yrityksesi Nimi Tähän -joukkeen peesissä aina vaihtopaikalle asti. Vapaa.info oli tässä vaiheessa repäissyt noin 11 minuutin keulan meihin, Välimallin Jätkien ja Laita Yrityksesi Nimi Tähän välille. Jatkoimme matkaa kohti Ruskolan laskettelukeskusta, jossa tietenkin oli luvassa kiipeämistä noin 140m ylöspäin.

Trekkailimme vaaran huipulle ja sieltä Onkijärven Questille, jossa laastaripaperille oli käyttöä; ensimmäisenä tehtävänä joukkue sai valita 5 esitetystä kuvasta sen oikea tai vaihtoehtoisesti ottaa 15min aikasakon tai juosta järven toiselle puolelle katsomaan kuvaa uudestaan. Laastaripaperin avulla Jarkko ja Harri eliminoivat nopeasti 3 väärää kuvaa pois, mutta kahdessa viimeisessä erona oli enää vain erilainen väritys - ja reppuun ei puuvärejä oltu pakattu. :) Harri otti vastuuta ja kaiveli muistin syövereitään tehden oikean valinnan. Toisena tehtävänä questilla oli hakea 5 rastia järven ympäriltä ja järvestä ilman karttaa (kartan ainut versio oli Questilla eikä sitä saanut ottaa mukaan). Rasteilta löytyi 2-4 merkkiä, joista lopulta muodostuisi sana. Ossi otti uintirastin, Jarkon ja Harrin hakiessa muut juosten. Muistiinpanovehkeitä kun ei ollut mukana niin Harri otti kuulakärkikynän sekä hyväksi osoittautuneen laastaripaperin puoliskon Jarkon varustautuessa lyijykynällä, joka ei jättänyt jälkeäkään muoviseen laastaripaperiin! Noh, onneksi mies on kuitenkin varustettu jonkintasoisilla hoksottimilla. Rastien metsästykseen lähti mukaan nuotion vierestä bongattu halko! Questille saapuessamme ero Vapaa.infoon oli 25 minuuttia. Saavuimme sinne suurin piirtein yhtäaikaa Laita Yrityksesi Nimi Tähän ja Välimallin Jätkien kanssa. Joukkueemme sai Questin suoritettua supernopeasti ja eromme Vapaa.infoon kutistui 12-13 minuuttiin. Samalla saimme tehtyä eroa Välimallin Jätkiin 15 minuuttia ja Laita Yrityksesi Nimi Tähän vajaat 19 minuuttia.

Matka jatkui kohti Ruskolan laskettelukeskukseen jätettyjä pyöriä, josta jatkoimme sitten pyörillä Suomen puolelle Ainiovaaraan. Vauhti ei ollut parhaimmillaan, sillä saavutettu ero kutistui Välimallin Jätkiin ja Laita Yrityksesi Nimi Tähän -joukkueeseen reilusti. Ainiovaarassa trekkailtiin sitten rastit Harrin suunnistaessa hienosti rastilta rastille. Rastille 34 mennessä saimme ensimmäisen näköhavinnon Välimallin Jätkistä ja tiesimme heidän tulevan takaa kovaa.

Kannustus oli hurjaa, kun vaihdoimme taas pyörät allemme Aavun majalla ja saimme kuulla, että takaa-ajajat ovat noin 4 minuutin päässä. Tykitimme minkä jaloista lähti ja onnistuimme kuin onnistuimmekin pitämään sekä Välimallin Jätkät että Laita Yrityksesi Nimi Tähän takanamme, toki maalissa eroa oli enää minuutti Välimallin Jätkiin ja 3 minuuttia Laita Yrityksesi Nimi Tähän -joukkueeseen. Toisen päivän saldo oli maalissa toisena. Takana oli 55 km ja aikaa meni vajaat 5 tuntia. Vapaa.info voitti toisen päivän etapin noin puolen tunnin erolla meihin.Lopputulos

Tuomarineuvosto kokoontui. Lopputuloksissa olimme kolmansia. Voiton vei Välimallin Jätkät parin minuutin marginaalilla Laita Yrityksesi Nimi Tähän - joukkueesta. Kärkikaksikolle hävisimme reilut puolituntia. Vapaa.info oli kolmanneksi nopein, mutta he eivät noudattaneet seikkailu-urheilun sääntöjä ja sakkoja napsahti 45 minuuttia (coastleering -osuudelta jäi rasti löytämättä sekä GPS-laitteen paikalleen jättämisestä viimeiseltä suunnistusosuudella).

Kaiken kaikkiaan suoritus oli erittäin kova meiltä ja jos olisimme tehneet oikeat reitinvalinnat ensimmäisen päivän rasteille 4-6, olisi ero kärkijoukkueisiin kaventunut muutamaan minuuttiin ja taistelu voitosta olisi ollut mahdollista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti